Sütőtök, dísztök, faragni való tök – melyiket válasszuk?

Itt az október vége, ilyenkor már minden bolt polcain ott sorakoznak a különféle őszi tökfajták, amelyek csak arra várnak, hogy hazavigyük őket.
Sütőtök, dísztök, faragni való tök – melyiket válasszuk?

A gyerekeknek remek móka a tökfaragás, az elmúlt évtizedben egyre inkább begyűrűzött hozzánk is a töklámpás készítésének divatja. Igen ám, de melyik tököt a legkönnyebb faragni, melyiket érdemes választani, ha csupán egy szép kis őszi dekorációt szeretnénk készíteni, és vajon melyikből lesz a legfinomabb, legédesebb sült tök, esetleg krémleves? Következzen most öt őszi tökfajta, amik hazánkban is népszerűek – lássuk, mit mire érdemes használni!

Sonkatök

A sonkatök a legnépszerűbb őszi tök, kiválóan alkalmas sütésre. Hosszúkás forma és jellegzetes, édes íz jellemzi, amihez remekül illik a méz, a fahéj és a szerecsendió. Viszonylag lassan puhul meg húsa, ezért a sütési idő feléig érdemes alufóliával lefedni a tepsit, amiben sütjük. Aki nem szeretne megállni a sült töknél, az készíthet belőle krémlevest, süteményt, de akár egészséges köretet is.

Nagydobosi tök

A nagydobosi tök héja szürkés-zöldes, húsa élénk narancssárga színű. Termése kerekded, cikkelyezett, általában 5-10 kilós, de elérheti akár a 30 kilogrammot is. Sokak szerint ez a legkiválóbb sütőtök, hiszen húsa nemcsak édes, de puha és omlós is, íze enyhén gesztenyés-diós, megsütve pedig krémes és lágy. Aki még csak ismerkedik a sült tökökkel, annak érdemes megkóstolnia.

Hokkaido tök

A hokkaido tök kisebb méretű tökfajta, héja sötét narancssárga színű. Akiknek gondot okoz, hogy a hagyományos magyar sütőtökök túl nagyok, azoknak kiváló választás a jellemzően kisebb hokkaido. Húsa édes, ezért nagyon finom megsütve, de levesnek is elkészíthetjük. Sőt, akár meg is tölthetjük, mivel héja vékony és ehető.

Halloween tök

A halloween tök emberi fogyasztásra nem alkalmas, ellenben kiválóan faragható. Mérete eltérő, akad belőle kisebb és kifejezetten óriási méretű is, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább tetszőt. A faragással érdemes kivárni a halloweeni időszakot, mert kifaragva nem marad sokáig ép.

Dísztök

A dísztökök kisméretű tökök, melyek mindenféle színben és formában előfordulnak. Fehér, citromságra, zöld, narancssárga, cirmos, egyszínű, pöttyös vagy foltos – kinek mi tetszik. Nagy előnyük, hogy szobahőmérsékleten is sokáig eltarthatóak, így nagyszerű őszi dekoráció készíthető belőlük kültérre és beltérre egyaránt. Kifejtetten mérgezők, így megenni nem szabad őket!

A sütőtöknek számos pozitív élettani hatása van, ezért érdemes az őszi-téli étrendünkbe rendszeresen beiktatni. Az Interfood heti menüjei úgy vannak összeállítva, hogy mindenki megtalálhatja benne a kedvenceit – gazdag ételkínálattal várjuk kedves megrendelőinket. Ha szereti, hogy házhoz viszik az ebédet, válassza az Interfoodot!

Kapcsolódó cikkek

Különleges édesburgonya receptek - Kipróbált és ízletes variációk

Különleges édesburgonya receptek - Kipróbált és ízletes variációk

Az édesburgonya sokak kedvenc körete, de nem csak a klasszikus fűszerezéssel készíthető el. A kreativitás és a különleges ízek felfedezése érdekében itt van néhány kipróbált és ízletes variáció az édesburgonyával!

Az étteremben használt legfontosabb gépek

Az étteremben használt legfontosabb gépek

Kíváncsi vagy, hogy melyek az étteremben használt legfontosabb készülékek? Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire használhatod őket.

Étterem nyitás feltételei

Étterem nyitás feltételei

Éttermet nyitni és üzemeltetni igazi vállalkozás. Az étterem nyitásához minden esetben minősített szakemberek készítik el a dokumentációt, ők azok akik tudják, hogy milyen engedélyek szükségesek az engedélyeztetéshez.